sobota, 19 stycznia 2013

SZARLOTKA Z CZARNĄ PORZECZKĄ


Ciasto w sam raz na weekend.

Składniki:

125g kaszki mleczno-ryżowej (ja użyłam takiej o smaku waniliowym)
125g mąki
1 jajko
125g masła
80g cukru
2 małe słoiki jabłek (razem około 0,5l)
1/2 szklanki mrożonej czarnej porzeczki

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i dalej ucierać. Na koniec dodać mąkę oraz kaszkę mleczno-ryżową i wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć i 2/3 ciasta zużyć do wyłożenia nim spodu i boków tortownicy o średnicy 22cm. Następnie wyłożyć masę jabłkową, którą należy posypać porzeczkami. Resztę ciasta zetrzeć na tarce na wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 175C przez około 45 minut.





2 komentarze: