czwartek, 17 stycznia 2013

BACI DI RICOTTA



Idealne na taką właśnie porę roku, gdy zimowa aura za oknem, a karnawał w pełni. Mięciutkie i cynamonowe. Wspaniałe. Z pewnością zrobię jeszcze nie raz przed nadejściem wiosny, bo wtedy już nie będą smakować tak samo.


Składniki:

200g sera ricotta
2 jajka
75g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (pominęłam)
olej do smażenia
cukier puder do posypania gotowych pączuszków

Wykonanie:

Ubić jajka z serem ricotta na gładką masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, cukier i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Na patelni lub w garnku rozgrzać olej (ma go być do 2 cm wysokości naczynia) do momentu, aż wrzucony do niego niewielki kawałeczek ciasta zacznie skwierczeć. Pączuszki smażyć partiami formując je za pomocą dwóch łyżeczek. Smażyć z obydwu stron. Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem i zajadać.

9 komentarzy:

  1. ale piękne, idealne kuleczki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja to bym zjadła wszystkie na raz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, ale nie wypada nie podzielić się z rodzinką:)

      Usuń
  3. Urocze, naprawdę słodziutkie. :-) Ach, czemu wymyśliłam dietę odchudzającą na karnawał... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale świetne pączusie, muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam! takie uwielbiam! u mnie często zamiast ricotty serek homogenizowany :) pysznie dzisiaj u Ciebie! porywam kilka do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne! Takie pączuszki w sam raz na raz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super! Akurat mam w lodówce ricottę. Przepis do zrobienia. I ten cynamon.
    Cudo.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń