czwartek, 7 lutego 2013

PĄCZUSZKI NA KWAŚNEJ ŚMIETANIE


Wróciłam. Po bardzo ciężkim tygodniu, w którym nie ugotowałam ani jednego obiadu, nie upiekłam ani jednego ciasta, nie przejrzałam żadnej książki kulinarnej. Ale dzisiaj, mimo zmęczenia, pączki muszą być. Wybrałam prosty przepis z książki Anny Olson pt. "Cook at home".

Składniki:

125ml kwaśnej śmietany
125ml maślanki
125ml cukru
1 duże jajko
1/2 łyżeczki soli
500ml mąki
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta gałki muszkatołowej
olej do głębokiego smażenia

Wykonanie:

Wymieszać dokładnie kwaśną śmietanę, maślankę, cukier, jajko i sól. Do innej misy przesiać mąkę z sodą oczyszczoną i gałką muszkatołową. Dodać do mieszaniny z kwaśną śmietaną i mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Odłożyć ciasto na chwilę, aby odpoczęło. W tym czasie rozgrzać w rondlu olej do 180C (do 5cm wysokości rondla). Nabierać ciasto łyżką do lodów i wykładać na gorący olej. Smażyć z obydwu stron około 4 minut. Po wyjęciu osuszać na papierowym ręczniku.



3 komentarze:

  1. a mozna je dac do piekarnika? czy tylko na glebokim tluszczu?

    OdpowiedzUsuń