czwartek, 28 lutego 2013

TARTA KOKOSOWA



Bardzo prosta i szybka do wykonania tarta. Dla wielbicieli kokosowych smaków idealna.

Składniki:

200g kakaowych wafelków
80g masła
150g wiórków kokosowych
200ml mleczka kokosowego
250ml mleka skondensowanego słodzonego
2 jajka

Wykonanie:

Wafelki zmiksować w malakserze razem ze stopionym masłem. Powstałą masą wyłożyć formę na tartę (średniej wielkości). Odłożyć do lodówki na czas, kiedy będziemy robić kokosowe nadzienie. W rondelku podgrzać mleko kokosowe i dodać do niego wiórki. Dokładnie wymieszać, aby wiórki pokryły się płynem i zmiękły. Odstawić do ostygnięcia. Jajka ubić i połączyć z mlekiem skondensowanym, a następnie z masą kokosową. Wyłożyć całość do formy na tartę wyłożonej ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 35 minut.



5 komentarzy:

  1. ależ bym zjadła teraz takiej tarty!!! muszę znowu spróbować kokosu i wybadać czy uczulają Syncia, jeśli nie, robię!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. niedawno również robiłam tartę kokosową:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kokosowa rozkosz!
    Kusi mnie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie, strasznie kusi ta złota skorupka :)

    OdpowiedzUsuń