czwartek, 28 lutego 2013
TARTA KOKOSOWA
Bardzo prosta i szybka do wykonania tarta. Dla wielbicieli kokosowych smaków idealna.
Składniki:
200g kakaowych wafelków
80g masła
150g wiórków kokosowych
200ml mleczka kokosowego
250ml mleka skondensowanego słodzonego
2 jajka
Wykonanie:
Wafelki zmiksować w malakserze razem ze stopionym masłem. Powstałą masą wyłożyć formę na tartę (średniej wielkości). Odłożyć do lodówki na czas, kiedy będziemy robić kokosowe nadzienie. W rondelku podgrzać mleko kokosowe i dodać do niego wiórki. Dokładnie wymieszać, aby wiórki pokryły się płynem i zmiękły. Odstawić do ostygnięcia. Jajka ubić i połączyć z mlekiem skondensowanym, a następnie z masą kokosową. Wyłożyć całość do formy na tartę wyłożonej ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 35 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mmmmm pychotka
OdpowiedzUsuńależ bym zjadła teraz takiej tarty!!! muszę znowu spróbować kokosu i wybadać czy uczulają Syncia, jeśli nie, robię!!!
OdpowiedzUsuńniedawno również robiłam tartę kokosową:)
OdpowiedzUsuńKokosowa rozkosz!
OdpowiedzUsuńKusi mnie...
Wygląda smakowicie, strasznie kusi ta złota skorupka :)
OdpowiedzUsuń