poniedziałek, 11 marca 2013
CHLEBEK BANANOWY SOPHIE DAHL
Zima jednak powróciła, a więc i w kuchni wracają do łask zimowe smaki. Dzisiaj kolejny chlebek bananowy. Chyba najbardziej popularny ze wszystkich. Ten od Sophie Dahl.
Składniki:
4 dojrzałe banany
1 szklanka cukru trzcinowego
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
75g miękkiego masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Wykonanie:
Banany rozgnieść widelcem i utrzeć je z masłem, cukrem, jajkiem i ekstraktem waniliowym. Dodać sodę i sól. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę. Masę przełożyć do formy na keks wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około jedną godzinę. Odstawić do ostygnięcia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
boski! zjadłabym gdyby tylko syncio mógł banany...
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie ;D
OdpowiedzUsuń