czwartek, 21 marca 2013
KURCZAK W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM
Kurczak słodko - kwaśny pochodzi z Kantonu, ale jest tak popularny, że znajdziemy go chyba we wszystkich restauracjach z kuchnią chińską. Przyrządzony według przepisu z książki Judith Ferguson pt. "Kuchnie świata" w niczym nie ustępuje tym z chińskich knajpek (przynajmniej według mnie).
Składniki:
300g piersi z kurczaka pokrojonej na drobne kawałki
120g mąki pszennej
60g mąki kukurydzianej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
szczypta soli
woda
1 cebula
1 zielona papryka
1/2 puszki ananasa
Sos słodko - kwaśny:
30g mąki kukurydzianej
120g brązowego cukru
120ml octu ryżowego
1 ząbek czosnku rozgnieciony
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
6 łyżek keczupu
6 łyżek soku ananasowego (z puszki)
szczypta soli
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodać sól. W środku zrobić dołek i wlać do niego olej i tyle wody, aby po wymieszaniu składników powstało gęste i gładki ciasto. Na patelni lub w woku rozgrzać olej. Kawałki kurczaka zanurzać w cieście i smażyć po około 5 kawałków. Wykładać za pomocą łyżki cedzakowej na papierowy ręcznik. Powtarzać czynność, aż do usmażenia całego kurczaka. Wylać z patelni część oleju, a do reszty wsypać pokrojoną cebulę, paprykę i ananasa. Smażyć przez około 2 minuty, po czym wyjąć i odstawić. Wymieszać wszystkie składniki sosu i wlać na patelnię. Powoli doprowadzić do wrzenia bez przerwy mieszając. Gotować na małym ogniu przez 1 - 2 minuty, aż zgęstnieje. Do sosu dodać kurczaka,paprykę, cebulę i ananas. Wymieszać, aby sos całkowicie je pokrył. Podawać z ryżem lub chińskim makaronem jajecznym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Lubię tego typu chińskie dania, zawsze się sprawdzają i wcale nie ma przy nich tyle roboty.
OdpowiedzUsuńPrzy tym akurat trochę jest, bo wszystko trzeba osobno robić
Usuńto jedno z moich ukochanych dań kuchni wschodniej! pięknie u Ciebie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
Usuńmoja ulubiona wersja kurczaka w takim sosie lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńmoja też :)
OdpowiedzUsuńSłodko kwaśny sos to genialny wynalazek.
OdpowiedzUsuńLubię w nim rybę,cielęcinę,kurczaka.
Twój pysznie kolorowy!
pytanko ile wody i ile oleju do panierki?
OdpowiedzUsuńOleju 1 łyżka, a ilość wody zależy od mąki. Proponuję dodawać po łyżce, aż uzyskasz dość gęste ciasto.
Usuń