czwartek, 21 marca 2013

KURCZAK W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM



Kurczak słodko - kwaśny pochodzi z Kantonu, ale jest tak popularny, że znajdziemy go chyba we wszystkich restauracjach z kuchnią chińską. Przyrządzony według przepisu z książki Judith Ferguson pt. "Kuchnie świata" w niczym nie ustępuje tym z chińskich knajpek (przynajmniej według mnie).

Składniki:

300g piersi z kurczaka pokrojonej na drobne kawałki
120g mąki pszennej
60g mąki kukurydzianej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
szczypta soli
woda
1 cebula
1 zielona papryka
1/2 puszki ananasa

Sos słodko - kwaśny:
30g mąki kukurydzianej
120g brązowego cukru
120ml octu ryżowego
1 ząbek czosnku rozgnieciony
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
6 łyżek keczupu
6 łyżek soku ananasowego (z puszki)
szczypta soli

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodać sól. W środku zrobić dołek i wlać do niego olej i tyle wody, aby po wymieszaniu składników powstało gęste i gładki ciasto. Na patelni lub w woku rozgrzać olej. Kawałki kurczaka zanurzać w cieście i smażyć po około 5 kawałków. Wykładać za pomocą łyżki cedzakowej na papierowy ręcznik. Powtarzać czynność, aż do usmażenia całego kurczaka. Wylać z patelni część oleju, a do reszty wsypać pokrojoną cebulę, paprykę i ananasa. Smażyć przez około 2 minuty, po czym wyjąć i odstawić. Wymieszać wszystkie składniki sosu i wlać na patelnię. Powoli doprowadzić do wrzenia bez przerwy mieszając. Gotować na małym ogniu przez 1 - 2 minuty, aż zgęstnieje. Do sosu dodać kurczaka,paprykę, cebulę i ananas. Wymieszać, aby sos całkowicie je pokrył. Podawać z ryżem lub chińskim makaronem jajecznym.

9 komentarzy:

  1. Lubię tego typu chińskie dania, zawsze się sprawdzają i wcale nie ma przy nich tyle roboty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy tym akurat trochę jest, bo wszystko trzeba osobno robić

      Usuń
  2. to jedno z moich ukochanych dań kuchni wschodniej! pięknie u Ciebie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. moja ulubiona wersja kurczaka w takim sosie lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Słodko kwaśny sos to genialny wynalazek.
    Lubię w nim rybę,cielęcinę,kurczaka.
    Twój pysznie kolorowy!

    OdpowiedzUsuń
  5. pytanko ile wody i ile oleju do panierki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oleju 1 łyżka, a ilość wody zależy od mąki. Proponuję dodawać po łyżce, aż uzyskasz dość gęste ciasto.

      Usuń