poniedziałek, 22 kwietnia 2013
CHLEBEK JABŁKOWY
Proste i szybkie ciasto w formie chlebka. Idealne na śniadanie, do kawy lub herbaty.
Składniki:
180g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
120g masła
250g musu jabłkowego (lub jabłek ze słoika używanych do szarlotki)
120g cukru
2 jajka
60g orzechów włoskich
garść rodzynek
Wykonanie:
Masło roztopić, a orzechy włoskie posiekać niezbyt drobno. Cukier zmiksować z roztopionym masłem, dodać mus jabłkowy i jajka nadal miksując. Wmieszać łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodać posiekane orzechy i rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180C przez około 50 minut ( przed wyjęciem zrobić test suchego patyczka). Po wyjęciu pozostawić w formie na 10 minut, po czym wyjąć i zostawić do ostygnięcia, najlepiej na metalowej kratce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Na pewno smaczny :)
OdpowiedzUsuń