piątek, 19 kwietnia 2013
PIZZA ALPEJSKA
Mariaż Włoch i Szwajcarii na jednej pizzy. Bez sosu pomidorowego, za to ze śmietaną.
"To nie prawdziwa pizza, to podróbka" orzekł mój syn, co oczywiście nie przeszkadzało mu w pochłonięciu trzech całkiem sporych kawałków.
Składniki:
500g mąki chlebowej
2 łyżeczki soli
7g drożdży instant
około 320ml ciepłej wody
80g sera Gruyere (dałam 100g)
250g kwaśnej śmietany
1 duża czerwona cebula
140g włoskiego salami
odrobina listków świeżego majeranku
sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
W dużej misie wymieszać mąkę, sól i drożdże. Stopniowo dodawać wodę mieszając rękami, aż do uzyskania właściwej konsystencji ciasta. Zagniatać ciasto przez około 10 minut, po czym podzielić na dwie kule i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie wymieszać stary ser ze śmietaną i doprawić do smaku solą i pieprzem. Blat oprószyć mąką, wyłożyć na niego kulę ciasta i rozciągnąć ją na jak najcieńsze ciasto. To samo zrobić z drugą kulą. Ja natomiast skorzystałam z gotowej blachy na pizzę, którą nasmarowałam odrobiną oliwy. Na wierzch cista nałożyć masę śmietanowo-serową, a na niej z kolei rozłożyć krążki czerwonej cebuli oraz salami. Piec w piekarniku nagrzanym do 240C przez około 10 minut. Po wyjęciu rozłożyć na pizzy listki majeranku i podawać.
Przepis Gennaro Contaldo zaczerpnięty z książki pt. "Two greedy italians eat Italy".
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mniam! Przed obiadem jestem...i tak się katuję patrząc na takie pyszności! ;)
OdpowiedzUsuńFajna ta pizza. ; )
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Uwielbiam pizze! Zapraszam do nas na: http://nietylkookuchni.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńOj tam, oj tam. Nawet, jesli to "podrobka", rzucilabym sie na nia chocby i zaraz :)
OdpowiedzUsuńMoże niekoniecznie z salami ale zjadłabym taką ;P ale ten dodatek śmietanowy bardzo mi się podoba
OdpowiedzUsuńjest praktycznie noc a tu mi taką ochotę na pizzę robisz... :/
OdpowiedzUsuńMmmmm, wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńMam tą książkę od niedawna, ale jeszcze z niej nie gotowałam, patrząc jednak na Twoje zdjęcia czuję się do niej naprawdę zachęcona.
OdpowiedzUsuńOlu, ja też mam ją od niedawna i jest to pierwszy przepis, który z niej zrobiłam.
UsuńFajne to połączenie sera i salami. Podobne (moje ulubione) mają w Dominium, tylko że tam to mozzarella i kiełbasa pepperoni. Niebo w gębie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie, że przygotowano ją na cienkim cieście - z takim smakuje najlepiej!
OdpowiedzUsuń35 year old Sales Associate Modestia Becerra, hailing from Woodstock enjoys watching movies like Claire Dolan and Painting. Took a trip to Lagoons of New Caledonia: Reef Diversity and Associated Ecosystems and drives a RX. oryginalne zrodlo
OdpowiedzUsuń