piątek, 19 kwietnia 2013

PIZZA ALPEJSKA



Mariaż Włoch i Szwajcarii na jednej pizzy. Bez sosu pomidorowego, za to ze śmietaną.
"To nie prawdziwa pizza, to podróbka" orzekł mój syn, co oczywiście nie przeszkadzało mu w pochłonięciu trzech całkiem sporych kawałków.

Składniki:

500g mąki chlebowej
2 łyżeczki soli
7g drożdży instant
około 320ml ciepłej wody

80g sera Gruyere (dałam 100g)
250g kwaśnej śmietany
1 duża czerwona cebula
140g włoskiego salami
odrobina listków świeżego majeranku
sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

W dużej misie wymieszać mąkę, sól i drożdże. Stopniowo dodawać wodę mieszając rękami, aż do uzyskania właściwej konsystencji ciasta. Zagniatać ciasto przez około 10 minut, po czym podzielić na dwie kule i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie wymieszać stary ser ze śmietaną i doprawić do smaku solą i pieprzem. Blat oprószyć mąką, wyłożyć na niego kulę ciasta i rozciągnąć ją na jak najcieńsze ciasto. To samo zrobić z drugą kulą. Ja natomiast skorzystałam z gotowej blachy na pizzę, którą nasmarowałam odrobiną oliwy. Na wierzch cista nałożyć masę śmietanowo-serową, a na niej z kolei rozłożyć krążki czerwonej cebuli oraz salami. Piec w piekarniku nagrzanym do 240C przez około 10 minut. Po wyjęciu rozłożyć na pizzy listki majeranku i podawać.



Przepis Gennaro Contaldo zaczerpnięty z książki pt. "Two greedy italians eat Italy".

11 komentarzy:

  1. Mniam! Przed obiadem jestem...i tak się katuję patrząc na takie pyszności! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna ta pizza. ; )

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pizze! Zapraszam do nas na: http://nietylkookuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tam, oj tam. Nawet, jesli to "podrobka", rzucilabym sie na nia chocby i zaraz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Może niekoniecznie z salami ale zjadłabym taką ;P ale ten dodatek śmietanowy bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  6. jest praktycznie noc a tu mi taką ochotę na pizzę robisz... :/

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam tą książkę od niedawna, ale jeszcze z niej nie gotowałam, patrząc jednak na Twoje zdjęcia czuję się do niej naprawdę zachęcona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, ja też mam ją od niedawna i jest to pierwszy przepis, który z niej zrobiłam.

      Usuń
  8. Fajne to połączenie sera i salami. Podobne (moje ulubione) mają w Dominium, tylko że tam to mozzarella i kiełbasa pepperoni. Niebo w gębie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajnie, że przygotowano ją na cienkim cieście - z takim smakuje najlepiej!

    OdpowiedzUsuń