czwartek, 18 kwietnia 2013
SERNIK MAKOWY Z LEMON CURD
Od Świąt Wielkanocnych, kiedy to na stołach królowały serniki upłynęło niewiele czasu, a ja już zatęskniłam za tym ciastem.
Tak więc dzisiaj sernik. Bez spodu, jedynie na warstwie ziaren maku. Lekki i orzeźwiający.
Składniki:
1 szklanka maku
500g twarogu sernikowego
500g sera ricotta
1/2 szklanki cukru
6 jajek
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (400g)
Na wierzch: lemon curd
Wykonanie:
Boki i dno tortownicy o średnicy 24cm wysmarować masłem i obsypać połową ilości maku. Twaróg sernikowy i ser ricotta połączyć ze sobą, dodać cukier i ubijać przez około 2 minuty.Dodawać pojedynczo jajka cały czas ubijając. Na koniec dodać mleko skondensowane i ubijać jeszcze przez minutę. Wsypać pozostały mak i dokładnie wymieszać szpatułką, aby równomiernie rozprowadzić mak. Masę przelać do uprzednio przygotowanej tortownicy i delikatnie wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 10 minut, po czym obniżyć temperaturę do 160C i piec dalej przez około 40 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić do ostygnięcia w tortownicy, a następnie wyjąć go i pokryć wierzch lemon curd.
Przepis pochodzi z książki Tamary Milstein pt."Najlepsze ciasta świata"
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mój Połówek jest wielkim fanem lemon curd, więc pewnie bym mu posmakował :)
OdpowiedzUsuńmmmm bardzo kuszący sernik pełen piegów L:)
OdpowiedzUsuńPrześlicznie wygląda taki piegowaty :)
OdpowiedzUsuń