czwartek, 18 kwietnia 2013

SERNIK MAKOWY Z LEMON CURD



Od Świąt Wielkanocnych, kiedy to na stołach królowały serniki upłynęło niewiele czasu, a ja już zatęskniłam za tym ciastem.
Tak więc dzisiaj sernik. Bez spodu, jedynie na warstwie ziaren maku. Lekki i orzeźwiający.

Składniki:

1 szklanka maku
500g twarogu sernikowego
500g sera ricotta
1/2 szklanki cukru
6 jajek
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (400g)

Na wierzch: lemon curd

Wykonanie:

Boki i dno tortownicy o średnicy 24cm wysmarować masłem i obsypać połową ilości maku. Twaróg sernikowy i ser ricotta połączyć ze sobą, dodać cukier i ubijać przez około 2 minuty.Dodawać pojedynczo jajka cały czas ubijając. Na koniec dodać mleko skondensowane i ubijać jeszcze przez minutę. Wsypać pozostały mak i dokładnie wymieszać szpatułką, aby równomiernie rozprowadzić mak. Masę przelać do uprzednio przygotowanej tortownicy i delikatnie wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 10 minut, po czym obniżyć temperaturę do 160C i piec dalej przez około 40 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić do ostygnięcia w tortownicy, a następnie wyjąć go i pokryć wierzch lemon curd.


Przepis pochodzi z książki Tamary Milstein pt."Najlepsze ciasta świata"


3 komentarze:

  1. Mój Połówek jest wielkim fanem lemon curd, więc pewnie bym mu posmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm bardzo kuszący sernik pełen piegów L:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześlicznie wygląda taki piegowaty :)

    OdpowiedzUsuń