wtorek, 16 kwietnia 2013
CARAMEL CHICKEN
Dzisiaj coś dla młodszych smakoszy.
Składniki:
500g piersi z kurczaka
1 łyżka oleju
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
90g brązowego cukru
Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso w dwóch partiach po 2 minuty z każdej strony. Wyjąć z patelni i odłożyć. Zmniejszyć płomień i włożyć na patelnię posiekaną cebulę. Podsmażać przez około 5 minut, pod koniec dodać posiekany czosnek. Włożyć z powrotem kurczaka, dodać sos sojowy, wymieszać dokładnie, przykryć patelnię i gotować jeszcze przez 10 minut. Na 4 minuty przed końcem dodać cukier i zdjąć pokrywkę. Podczas gotowania mieszać od czasu do czasu, aby powstający syrop dokładnie pokrył mięso kurczaka. Najlepiej podawać z ryżem i zielonymi warzywami, takimi jak fasolka szparagowa czy brokuły.
Na podstawie przepisu Billa Grangera z książki "Bill cooks for kids"
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Choc najmlodsza juz nie jestem, chetnie spalaszowalabym takiego kurczaka!
OdpowiedzUsuńbajecznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńwow!!! danie mega zachęcające :) zrobię na 100% :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie pożarłam tego kurczaka (u mnie indyka) na obiad :) mniam! ale było pyszne :) z ryżem i fasolka w szczególności :)
Usuń