poniedziałek, 20 maja 2013
CHOW MEIN Z KURCZAKIEM
Podstawowym składnikiem chińskiego dania chow mein jest makaron, a pozostałe dowolne składniki daje się w małych ilościach. Mogą to być różne warzywa, grzyby, mięso, krewetki, wybór zależy od nas.
Składniki:
225g chińskiego makaronu jajecznego
225g piersi z kurczaka
1 marchewka
1 czerwona papryka
100g kiełków fasoli mung
1 łyżka wina ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
Wykonanie:
Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. Marchew i paprykę pokroić, najlepiej w słupki. W woku albo na patelni z półokrągłym dnem rozgrzać odrobinę oleju. Smażyć kurczaka przez około 4 minuty. Dodać marchewkę i smażyć kolejne 2 minuty. Następnie dodać pozostałe składniki i dusić przez około 2 - 3 minuty. Dodać gotowy makaron i mieszając gotować jeszcze 2 minuty. Od razu podawać.
Na podstawie przepisu z książki J. Ferguson pt. "Kuchnie świata".
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńświetny obiad, lubię bardzo chow mein z kurczaka i z krewetek :) pysznie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie azjatyckie dania z makaronem.
OdpowiedzUsuńświetne danie!!! ja niestety jeszcze nie jem jajecznego makaronu :( a bym zrobiła i to dziś!
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie ! zapraszam do siebie po przepisy na słodkości :)
OdpowiedzUsuńObserwujemy ?
http://slodka-chwila-zapomnienia.blogspot.ie/