piątek, 17 maja 2013
CIASTO PISTACJOWE
Ciasto na weekend. Proste i niezbyt kaloryczne, ale ciekawe w smaku. Wystarczy kulka lodów i pyszny deser gotowy.
Składniki:
250g pistacji
1 i 1/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
6 białek o temperaturze pokojowej
szczypta soli
90g masła
Wykonanie:
Pistacje wyłuskać i lekko uprażyć. Połowę pistacji grubo posiekać i odstawić. Do miksera wsypać pozostałe orzechy oraz pół szklanki cukru i miksować, aż całość będzie miałka. Wsypać mąkę i skórkę z pomarańczy, dalej miksować do połączenia się składników.
W innej misie ubijać białka z solą, a kiedy się spienią dodawać stopniowo resztę cukru i ubijać, aż będą sztywne. Pianę oprószyć mąką z pistacjami i bardzo delikatnie wymieszać. Wlać roztopione masło oraz pozostałe orzechy i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 40 minut. Wyjąć z pieca i ostudzić.
Przepis pochodzi z książki pt. "Kuchnie świata" wydanej przez National Geographic.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ale fajnie lekko wygląda :)
OdpowiedzUsuń