wtorek, 28 maja 2013
PYSZNY PUDDING CYTRYNOWY
Jamie Oliver już w nazwie tego puddingu obiecał, że będzie pyszny i rzeczywiście tak było. I chociaż z reguły unikam przepisów opisanych jako najlepsze na świecie, najbardziej dietetyczne i w ogóle naj, tym razem zrobiłam wyjątek i nie zawiodłam się.
Składniki:
60g masła
120g cukru (dałam 100g i uważam, że wystarczająco)
1 cytryna
2 jajka
60g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
290ml mleka
Wykonanie:
Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Cytrynę sparzyć o otrzeć z niej skórkę. W misce zmiksować masło z cukrem i skórką cytrynową. Nie przerywając miksowania dodać żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać mleko i 3 łyżki soku z cytryny i starannie połączyć z resztą masy. W osobnej misce ubić białka na pianę i dodać do niej masę. Bardzo delikatnie wymieszać tak, aby uzyskać jednolitą, napowietrzoną masę. Przelać do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piec w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 45 minut. Ja piekłam w czterech osobnych naczynkach, a więc czas pieczenia był dużo krótszy - około 25 minut. Prawidłowo upieczony pudding powinien rozdzielić się na dwie warstwy - z wierzchu gąbczasta, a na spodzie lekko płynna, budyniowa.
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera pt."Lubię gotować".
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
jak na razie Jamie mnie nie zawiódł :) deser , który przygotowałaś wygląda super!
OdpowiedzUsuńhm wygląda smakowicie !!
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie do obserwowania !
Wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam cytrynowe smaki, idealne na lato :)