piątek, 31 maja 2013
ZWYKŁE CIASTO Z RABARBAREM
Ciasto idealne, aby zjeść je w plenerze, zabrać na piknik lub w podróż. A ponieważ weekend ma być ciepły i słoneczny ...
Składniki:
3 jajka
100 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
2 łodygi rabarbaru
garść płatków migdałowych
Wykonanie:
Rabarbar umyć i obrać. Pokroić na około centymetrowe kawałki. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z połową cukru. Żółtka utrzeć z masłem i resztą cukru, dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz sól. Dokładnie wymieszać. Delikatnie wmieszać pianę z białek - najpierw łyżkę, następnie resztę. Ciasto przełożyć do formy do pieczenia (może być okrągła o średnicy 20 cm lub kwadratowa). Ułożyć kawałki rabarbaru i posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180C.
Na podstawie przepisu znalezionego na moim ulubionym blogu smaki mojego życia
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
zwykłe ale smaczne:)
OdpowiedzUsuń