piątek, 31 maja 2013

ZWYKŁE CIASTO Z RABARBAREM



Ciasto idealne, aby zjeść je w plenerze, zabrać na piknik lub w podróż. A ponieważ weekend ma być ciepły i słoneczny ...


Składniki:

3 jajka
100 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli

2 łodygi rabarbaru
garść płatków migdałowych

Wykonanie:

Rabarbar umyć i obrać. Pokroić na około centymetrowe kawałki. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z połową cukru. Żółtka utrzeć z masłem i resztą cukru, dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz sól. Dokładnie wymieszać. Delikatnie wmieszać pianę z białek - najpierw łyżkę, następnie resztę. Ciasto przełożyć do formy do pieczenia (może być okrągła o średnicy 20 cm lub kwadratowa). Ułożyć kawałki rabarbaru i posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180C.




Na podstawie przepisu znalezionego na moim ulubionym blogu smaki mojego życia

1 komentarz: