czwartek, 9 maja 2013
TRUFLE CZEKOLADOWE Z SOLĄ MORSKĄ
Pyszne. Stały się moimi ulubionymi, obok czarnych kulek Lindor.
Z poniższego przepisu powinno wyjść 70 sztuk.
Składniki:
600g czekolady mlecznej
250g czekolady gorzkiej
100g masła
5dl(500ml) śmietany kremówki
1/2 łyżki soli morskiej
1 i 1/2dl(150ml) cukru
3 łyżki glukozy (zamieniłam na syrop z agawy)
Wykonanie:
Czekoladę posiekać i roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Śmietanę zagotować z solą. Cukier i glukozę podgrzać do temperatury 105C, wlać śmietanę i gotować przez około 2 minuty. Ostudzić (około 10 minut). Zalać płynem roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać. Kwadratową foremkę wyłożyć folią spożywczą i wlać do niej masę truflową. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu pokroić w kostkę i oprószyć kakao. Przed podaniem posypać odrobiną soli morskiej.
Przepis pochodzi z książki C. Lackberg i Ch. Hellberga pt."Smaki z Fjallbacki".
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
kuszące, już sobie wyobrażam ich cudowny smak :)
OdpowiedzUsuńcudowne :) powoli i ja do nich dojrzewam :)
OdpowiedzUsuńŁał, musiały smakować genialnie!
OdpowiedzUsuń