czwartek, 9 maja 2013

TRUFLE CZEKOLADOWE Z SOLĄ MORSKĄ



Pyszne. Stały się moimi ulubionymi, obok czarnych kulek Lindor.
Z poniższego przepisu powinno wyjść 70 sztuk.

Składniki:

600g czekolady mlecznej
250g czekolady gorzkiej
100g masła
5dl(500ml) śmietany kremówki
1/2 łyżki soli morskiej
1 i 1/2dl(150ml) cukru
3 łyżki glukozy (zamieniłam na syrop z agawy)

Wykonanie:

Czekoladę posiekać i roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Śmietanę zagotować z solą. Cukier i glukozę podgrzać do temperatury 105C, wlać śmietanę i gotować przez około 2 minuty. Ostudzić (około 10 minut). Zalać płynem roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać. Kwadratową foremkę wyłożyć folią spożywczą i wlać do niej masę truflową. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu pokroić w kostkę i oprószyć kakao. Przed podaniem posypać odrobiną soli morskiej.




Przepis pochodzi z książki C. Lackberg i Ch. Hellberga pt."Smaki z Fjallbacki".

3 komentarze:

  1. kuszące, już sobie wyobrażam ich cudowny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne :) powoli i ja do nich dojrzewam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał, musiały smakować genialnie!

    OdpowiedzUsuń