piątek, 14 czerwca 2013

BABKA JOGURTOWA Z CYTRYNOWĄ NUTKĄ





Składniki:

150g jogurtu naturalnego
150ml oleju
3 jajka
250g drobnego cukru (użyłam 180g cukru pudru)
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
skórka otarta z 1/2 cytryny
175g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
cukier puder do oprószenia (ewentualnie)

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Jogurt przełożyć do miski z żółtkami, dodać cukier i utrzeć na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodać olej, a następnie ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Wsypać sypkie składniki i dokładnie wymieszać z masą jajeczną. Na koniec dodać białka (partiami) i bardzo delikatnie wmieszać do masy. Ciastem napełnić formę na babkę (najlepiej z kominkiem) uprzednio natłuszczoną i wysypaną mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30 - 35 minut. Odstawić do ostygnięcia i ewentualnie oprószyć cukrem pudrem.




Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt. "Nigellissima".

1 komentarz:

  1. ale apetyczne fotki :) a książkę już mam i pewnie niebawem te babkę upiekę :)

    OdpowiedzUsuń