poniedziałek, 17 czerwca 2013
SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Jedna z przekąsek, którą przygotowałam na urodziny córeczki. Gościom zasmakowało, więc z pewnością jeszcze powtórzę w tym sezonie szparagowym.
Składniki:
ciasto francuskie
pęczek zielonych szparagów
jajko
sezam
sól morska
Wykonanie:
Szparagi umyć, odciąć około 2cm od dołu i odciąć główki. Główki zachować i zużyć do innego dania np. fritatty. Jeżeli są łykowate można obrać. Ciasto francuskie rozwałkować i przyciąć pas o szerokości takiej, jak długość szparagów. Jajko roztrzepać i posmarować nim pas ciasta francuskiego. Do połowy długości pasa ciasta rozłożyć szparagi w odległości około 1cm od siebie. Nakryć je drugą połową pasa z ciasta i docisnąć w miejsce pomiędzy szparagami. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać solą morską i sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 10 - 15 minut. Wyjąć i ostudzić, a następnie pociąć wzdłuż na około 1,5cm pasy (paluchy).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo udane danie
OdpowiedzUsuń