środa, 5 czerwca 2013
SERNIK CZEKOLADOWO - ORZECHOWY NA ZIMNO
Banalny w wykonaniu i szybki, bo bez pieczenia. Równie smaczny, co kaloryczny. Wielbiciele nutelli będą nim zachwyceni.
Składniki:
250g ciastek digestive
75g miękkiego masła
400g nutelli o temp. pokojowej
500g twarogu sernikowego o temp. pokojowej
100g orzechów laskowych
60g cukru pudru
Wykonanie:
Orzechy laskowe posiekać i lekko uprażyć. Ciasteczka umieścić w malakserze razem z masłem, łyżką nutelli i 1/4 orzechów laskowych. Zmiksować pulsacyjnie na masę o konsystencji mokrego piasku, a następnie przełożyć ją do tortownicy o średnicy 22 - 23cm i ugnieść. Tortownicę wstawić do lodówki. Twaróg sernikowy utrzeć z cukrem pudrem, aż będzie gładki. Dodać nutellę i ucierać dalej, do połączenia się składników. Masą czekoladowo - orzechową wypełnić tortownicę, wygładzić powierzchnię i posypać pozostałymi orzechami laskowymi. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny albo na całą noc. Sernik podawać prosto z lodówki.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt. "Nigellissima".
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zakochałam się w tym ciachu od pierwszego wejrzenia !!! Już wiem co w weekend upiekę :)
OdpowiedzUsuńpo prostu BAJECZNY!!! kocham czekoladę, Nigelle i takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńmmmm aż mi ślinka pociekła !! idealny na ciepły dzień.
OdpowiedzUsuńJa już obserwuję a Ty?
Fantastyczny! Uwielbiam nutellę i na pewno skuszę się na to ciasto!
OdpowiedzUsuńCudnie kremowy!
OdpowiedzUsuńCiacho bombowe, zjadłabym choć kawałek...:)
OdpowiedzUsuńSernik na zimno z Nutellą, jaki kremooowy! Wow, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńŁał, wygląda obłędnie! Taki kremowy, czekoladowy... Pyszny :)
OdpowiedzUsuń