środa, 5 czerwca 2013

SERNIK CZEKOLADOWO - ORZECHOWY NA ZIMNO





Banalny w wykonaniu i szybki, bo bez pieczenia. Równie smaczny, co kaloryczny. Wielbiciele nutelli będą nim zachwyceni.


Składniki:

250g ciastek digestive
75g miękkiego masła
400g nutelli o temp. pokojowej
500g twarogu sernikowego o temp. pokojowej
100g orzechów laskowych
60g cukru pudru

Wykonanie:

Orzechy laskowe posiekać i lekko uprażyć. Ciasteczka umieścić w malakserze razem z masłem, łyżką nutelli i 1/4 orzechów laskowych. Zmiksować pulsacyjnie na masę o konsystencji mokrego piasku, a następnie przełożyć ją do tortownicy o średnicy 22 - 23cm i ugnieść. Tortownicę wstawić do lodówki. Twaróg sernikowy utrzeć z cukrem pudrem, aż będzie gładki. Dodać nutellę i ucierać dalej, do połączenia się składników. Masą czekoladowo - orzechową wypełnić tortownicę, wygładzić powierzchnię i posypać pozostałymi orzechami laskowymi. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny albo na całą noc. Sernik podawać prosto z lodówki.






Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt. "Nigellissima".

8 komentarzy:

  1. Zakochałam się w tym ciachu od pierwszego wejrzenia !!! Już wiem co w weekend upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. po prostu BAJECZNY!!! kocham czekoladę, Nigelle i takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm aż mi ślinka pociekła !! idealny na ciepły dzień.

    Ja już obserwuję a Ty?

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny! Uwielbiam nutellę i na pewno skuszę się na to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciacho bombowe, zjadłabym choć kawałek...:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik na zimno z Nutellą, jaki kremooowy! Wow, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Łał, wygląda obłędnie! Taki kremowy, czekoladowy... Pyszny :)

    OdpowiedzUsuń