niedziela, 14 lipca 2013
CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI I GANASZEM
Ciasto na weekend. Bogate w smaku, mocno czekoladowe i dość wilgotne. Uwielbiam połączenie gorzkiej czekolady i kwaskowatych wiśni. Jeszcze tylko lektura książki, którą dostałam niedawno, trochę spokoju i czego chcieć więcej ...
Składniki:
250g mąki
9 łyżek kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g cukru (dałam 100g cukru pudru)
200g brązowego cukru (dałam 100g)
2 jajka
1/2 szklanki maślanki
1 łyżka brandy lub likieru
125g masła
1 łyżeczka soli
400g wiśni bez pestek
Ganasz: 250ml śmietany kremówki, 3 łyżki miodu, 250g gorzkiej czekolady (zrobiłam z połowy podanych składników)
Wykonanie:
Do dużej misy przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, dodać oba rodzaje cukru i wymieszać. W drugiej misce utrzeć jaja z maślanką i brandy. Do rondelka wlać niepełną szklankę wody (około 240ml), dodać masło i sól. Podgrzać, prawie do zagotowania. Powoli wlewać do suchych składników, stale mieszając. Następnie dodać miksturę jajeczną i ponownie dobrze wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie formy wysypać wiśnie i równomiernie je rozprowadzić. Zalać ciastem i piec w piekarniku nagranym do 190C przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odwrócić i zdjąć z niego papier do pieczenia i wystudzić. Aby zrobić ganasz należy podgrzać śmietanę z miodem prawie do zagotowania i rozpuścić w niej czekoladę. Odstawić na minutę i mieszać, aby powstała lśniąca masa. Rozsmarowujemy ją na wierzchu i bokach ostudzonego ciasta.
Przepis pochodzi z magazynu KUCHNIA (nr 1-2011).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Robiłam kiedyś to ciasto, jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńO tak :)
OdpowiedzUsuńforemka standardowa, 25x35? :)
OdpowiedzUsuńNajlepiej 20x30
UsuńBardzo smaczne ciasto, z którym poradzi sobie nawet laik.
OdpowiedzUsuńNie mam doświadczenia w pieczeniu ciast, a to mi wyszło nawet po modyfikacji tego przepisu :)
Mmm, wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńDobra książka i takie ciacho to przepis na udany weekend :)