niedziela, 14 lipca 2013

CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI I GANASZEM




Ciasto na weekend. Bogate w smaku, mocno czekoladowe i dość wilgotne. Uwielbiam połączenie gorzkiej czekolady i kwaskowatych wiśni. Jeszcze tylko lektura książki, którą dostałam niedawno, trochę spokoju i czego chcieć więcej ...

Składniki:

250g mąki
9 łyżek kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g cukru (dałam 100g cukru pudru)
200g brązowego cukru (dałam 100g)
2 jajka
1/2 szklanki maślanki
1 łyżka brandy lub likieru
125g masła
1 łyżeczka soli
400g wiśni bez pestek

Ganasz: 250ml śmietany kremówki, 3 łyżki miodu, 250g gorzkiej czekolady (zrobiłam z połowy podanych składników)

Wykonanie:

Do dużej misy przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, dodać oba rodzaje cukru i wymieszać. W drugiej misce utrzeć jaja z maślanką i brandy. Do rondelka wlać niepełną szklankę wody (około 240ml), dodać masło i sól. Podgrzać, prawie do zagotowania. Powoli wlewać do suchych składników, stale mieszając. Następnie dodać miksturę jajeczną i ponownie dobrze wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie formy wysypać wiśnie i równomiernie je rozprowadzić. Zalać ciastem i piec w piekarniku nagranym do 190C przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odwrócić i zdjąć z niego papier do pieczenia i wystudzić. Aby zrobić ganasz należy podgrzać śmietanę z miodem prawie do zagotowania i rozpuścić w niej czekoladę. Odstawić na minutę i mieszać, aby powstała lśniąca masa. Rozsmarowujemy ją na wierzchu i bokach ostudzonego ciasta.





Przepis pochodzi z magazynu KUCHNIA (nr 1-2011).

5 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś to ciasto, jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. foremka standardowa, 25x35? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne ciasto, z którym poradzi sobie nawet laik.
    Nie mam doświadczenia w pieczeniu ciast, a to mi wyszło nawet po modyfikacji tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń