czwartek, 11 lipca 2013
KURCZAK Z OLIWKAMI SOPHIE DAHL
Składniki:
1 kurczak podzielony na porcje (ja użyłam samych podudzi)
2 ząbki czosnku
1 fenkuł
250ml białego wina (wytrawnego)
1 puszka pomidorów w zalewie
250ml bulionu z kurczaka
150g zielonych oliwek bez pestek
garstka świeżej bazylii (pominęłam)
Wykonanie:
Fenkuł pokroić lub poszatkować. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Kurczaka podsmażyć na oliwie przez około 15 minut, po czym wyjąć z patelni. Włożyć na nią fenkuł i czosnek. Chwilę podsmażyć, a następnie dodać pomidory z puszki i wino. Dusić przez około 10 minut. Włożyć z powrotem kurczaka, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 30 minut, dodając powoli bulion. Kilka minut przed końcem dodać oliwki i bazylię.
Przepis pochodzi z książki Sophie Dahl pt. "Apetyczna panna Dahl".
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne danie! u nas niestety nad bezkurczakowo :(
OdpowiedzUsuń