wtorek, 9 lipca 2013

SZYBKI MUS CZEKOLADOWO - POMARAŃCZOWY




Mało letni deser, ale akurat miałam ochotę na coś mocno czekoladowego.

Składniki:

150g gorzkiej czekolady
175g mleka skondensowanego
500ml śmietany kremówki
szczypta soli
2 łyżki likieru pomarańczowego
2 łyżki soku z pomarańczy
skórka z 1/2 pomarańczy

Wykonanie:

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i odłożyć do ostygnięcia. Do innej miski wlać mleko skondensowane, 250ml śmietany kremówki oraz sól i ubijać aż masa zgęstnieje. Wmieszać 1/3 masy śmietanowej do stopionej i przestudzonej czekolady. Następnie rozrzedzoną w ten sposób masę czekoladową dodać do pozostałej śmietany z mlekiem skondensowanym. Na koniec delikatnie wmieszać likier oraz sok i skórkę z pomarańczy. Ostrożnie napełnić czekoladową masą naczynka pozostawiając trochę miejsca. Naczynka włożyć do lodówki na około godzinę. W tym czasie ubić pozostałą śmietanę na sztywno. Przed podaniem nałożyć równe porcje bitej śmietany do szklaneczek z musem.




Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt."Nigellissima".

2 komentarze: