piątek, 2 sierpnia 2013

CHERRY PIE CZYLI PAJ Z WIŚNIAMI




Maksymalnie wiśniowe no i przywodzi na myśl kultowy i bardzo mroczny serial mojego dzieciństwa.


Składniki:

Ciasto: 200g mąki, 1 łyżeczka soli, 120g masła, 2 - 3 łyżki zimnej wody

Nadzienie: 500g wiśni bez pestek, 75g brązowego cukru, 60g cukru pudru, 30g mąki kukurydzianej, 15g masła

mleko do posmarowania wierzchu i ewentualnie cukier puder do posypania


Wykonanie:

W dużej misie wymieszać mąkę z solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i rozcierać palcami, aż powstaną duże grudki. Stopniowo dodawać zimną wodę, aby ciasto nabrało wilgoci. Uformować kulę i włożyć na około pól godziny do lodówki. W tym czasie w rondlu umieścić wiśnie razem z wyciekłym sokiem, cukier brązowy, cukier puder i mąkę kukurydzianą. Podgrzewać, aż masa się zagotuje i zgęstnieje. Gotować jeszcze minutę, po czym zdjąć z ognia i dodać masło. Całość delikatnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Wyjąć ciasto i podzielić na dwie części: większą (około 2/3) i mniejszą (1/3 ciasta). Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować większą cześć ciasta na placek o 4cm większy od dna formy, w której będzie pieczone ciasto (forma powinna mieć 20 - 23cm średnicy). Wyłożyć plackiem formę razem z bokami (powinno wystawać poza boki formy). Wyłożyć nadzienie. Z mniejszego kawałka ciasta, po rozwałkowaniu wycinać paski, z których należy utworzyć kratkę na wierzchu ciasta. Posmarować mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220C przez 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180C i piec jeszcze 25 minut.





Na podstawie przepisu Mary Berry z książki pt. "Desery".

1 komentarz: