piątek, 23 sierpnia 2013
LODY MALINOWE
Jako dziecko nie znosiłam lodów owocowych, w szczególności tych w kolorze różowym. A dzisiaj? No cóż, ledwie oderwałam się od miseczki. Niestety.
Składniki:
200g malin
85g cukru pudru
3 żółtka
150ml mleka
100ml śmietany kremówki
Wykonanie:
Połowę malin rozgnieść z 10g cukru pudru i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Żółtka ubić z pozostałym cukrem, aż do uzyskania kremowej masy. Mleko i śmietankę delikatnie podgrzewać w rondlu, aż zacznie wrzeć. Zdjąć z ognia i dodać masę z żółtek. Z powrotem położyć na palniku, na bardzo małym ogniu i delikatnie podgrzewać, aż masa lekko zgęstnieje. Cały czas mieszać. Zajmie to około 1 minuty. Zdjąć z ognia, dodać malinowe puree i pozostałe całe maliny. Jeżeli jest się w posiadaniu maszyny do lodów, to wystarczy teraz wszystko w niej umieścić i postępować zgodnie z instrukcją producenta. Jeżeli nie, to masę należy dokładnie wymieszać i przełożyć do zamrożonego uprzednio pojemnika. Podczas procesu mrożenia kilkukrotnie pojemnik wyjmować z zamrażalnika i mieszać.
Na podstawie przepisu z książki pt. "Two greedy Italians eat Italy" z moimi zmianami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ehhh jak ja lubię malinowe lody! takie prawdziwe, nie sorbetowe! pełne smaku i owoców :) pięknie Ci się udały!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń