piątek, 23 sierpnia 2013

LODY MALINOWE




Jako dziecko nie znosiłam lodów owocowych, w szczególności tych w kolorze różowym. A dzisiaj? No cóż, ledwie oderwałam się od miseczki. Niestety.

Składniki:

200g malin
85g cukru pudru
3 żółtka
150ml mleka
100ml śmietany kremówki


Wykonanie:

Połowę malin rozgnieść z 10g cukru pudru i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Żółtka ubić z pozostałym cukrem, aż do uzyskania kremowej masy. Mleko i śmietankę delikatnie podgrzewać w rondlu, aż zacznie wrzeć. Zdjąć z ognia i dodać masę z żółtek. Z powrotem położyć na palniku, na bardzo małym ogniu i delikatnie podgrzewać, aż masa lekko zgęstnieje. Cały czas mieszać. Zajmie to około 1 minuty. Zdjąć z ognia, dodać malinowe puree i pozostałe całe maliny. Jeżeli jest się w posiadaniu maszyny do lodów, to wystarczy teraz wszystko w niej umieścić i postępować zgodnie z instrukcją producenta. Jeżeli nie, to masę należy dokładnie wymieszać i przełożyć do zamrożonego uprzednio pojemnika. Podczas procesu mrożenia kilkukrotnie pojemnik wyjmować z zamrażalnika i mieszać.



Na podstawie przepisu z książki pt. "Two greedy Italians eat Italy" z moimi zmianami.

2 komentarze:

  1. ehhh jak ja lubię malinowe lody! takie prawdziwe, nie sorbetowe! pełne smaku i owoców :) pięknie Ci się udały!

    OdpowiedzUsuń