poniedziałek, 26 sierpnia 2013
MIGDAŁOWE CISTO ZE ŚLIWKAMI
Ciasto weekendowe.
Składniki:
100g mąki
100g migdałów
100g cukru
100ml oleju
2 jajka
2 białka
śliwki
cukier trzcinowy do posypania
Wykonanie:
Migdały podprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić w młynku do kawy, na mąkę. Śliwki umyć, pozbawić pestek i przekroić na pół. Mąkę wymieszać z mąką migdałową. Jajka u trzeć z cukrem, a następnie dodać olej. Połączyć składniki mokre z suchymi. Na koniec ubić białka ze szczyptą soli na pianę. Delikatnie wmieszać ją do ciasta. Kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Posypać wierzch cukrem trzcinowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 40 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
migdałowe ciasto, pycha :) chyba takie upiekę!
OdpowiedzUsuńPrzepyszna kombinacja:)
OdpowiedzUsuńMam migdały więc pewnie zrobię ;D
OdpowiedzUsuńboskie smaki! wspaniale się zapowiada :)
OdpowiedzUsuń