środa, 7 sierpnia 2013
MROŻONE BABECZKI FLORYDA
Temperatura za oknem raczej nie skłania do odpalania piekarnika i wypiekania babeczek, dlatego dzisiaj babeczki bez pieczenia. Na upały w sam raz. Lekkie i chłodzące.
Składniki:
600ml jogurtu naturalnego
3 łyżki płynnego miodu
200g świeżych owoców (użyłam borówek i moreli)
skórka starta z 1 cytryny
Wykonanie:
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do miski wlać jogurt. Dodać miód (zapobiega krystalizowaniu się jogurtu w zamrażalniku), skórkę z cytryny i metalową trzepaczką starannie wymieszać składniki. Następnie dodać owoce i delikatnie wymieszać. Masę jogurtową przełożyć do papilotek i całość umieścić w zamrażalniku na około 3 godziny. Przed podaniem babeczki pozostawić na 10 - 15 minut w temperaturze pokojowej, aby nieco zmiękły i łatwiej się je jadło.
Na podstawie przepisu Mary Berry z książki pt. "Desery".
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
podobają mi się takie lodowe babeczki :)
OdpowiedzUsuń