piątek, 30 sierpnia 2013
PUDDING Z BORÓWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Uwielbiam croissanty i z reguły nie zdarza się, aby leżały w mojej kuchni dłużej niż kilka godzin. Ale od reguły są wyjątki i tym razem tak się zdarzyło.
Wersja dla jednej osoby.
Składniki:
1 suchy croissant
1 jajko
50g białej czekolady
60ml śmietany kremówki
60ml ml mleka
garść borówek amerykańskich
cukier puder do posypania
Wykonanie:
W rondelku umieścić śmietanę i białą czekoladę. Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Zdjąć z ognia, dolać mleko, a następnie rozbełtane jajko i dokładnie wymieszać. Croissanta pokroić na małe kromki. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Kromki croissanta ułożyć na przemian z borówkami amerykańskimi. Całość zalać wcześniej przygotowaną mieszaniną śmietany, mleka i czekolady. Pudding przed pieczeniem nie może wypełniać naczynia po brzegi, bo będzie rósł podczas pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na około 30 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ale apetycznie wygląda! A biała czekolada i borówki to duet pierwsza klasa <3
OdpowiedzUsuń