środa, 4 września 2013
OWSIANKA Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI
Moje ulubione śniadanie w okrasie jesiennym, zwłaszcza takim, jaki mieliśmy przez ostatnie dwa dni. Po tak rozpoczętym dniu mogę zmagać się z wiatrem i zimnem.
Składniki:
40g płatków owsianych
100ml wody
100ml mleka migdałowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
szczypta soli
5-6 śliwek
cukier trzcinowy
cynamon
Wykonanie:
Śliwki umyć, usunąć pestki i przekroić na połówki. Każdą śliwkę zanurzać w cukrze (stroną bez skórki) i kłaść na suchą patelnię (także stroną bez skórki). Całość posypać po wierzchu odrobiną cynamonu i karmelizować przez około 10 minut na średnim ogniu. Płatki owsiane, wodę i sól umieścić w rondelku. Doprowadzić do wrzenia, posłodzić i gotować jeszcze minutę. Odstawić na 5 minut. Rozrzedzić mlekiem migdałowym. Nałożyć owsiankę do miseczki, a na wierzch wyłożyć karmelizowane śliwki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
lubię te miękkie,oblepione w aromatycznym sosie,słodkie jesienne owoce na aksamitnej owsiance.bardzo:)
OdpowiedzUsuńm.