piątek, 20 września 2013

TARTA DROŻDŻOWA Z KURKAMI




W tym roku na nowo zakochałam się w kurkach. Pojawiają się w mojej kuchni przynajmniej raz w tygodniu.

Składniki:

Na ciasto: 250g mąki, 1 łyżeczka suszonych drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek, 150ml ciepłej wody, 1 łyżka cukru, 1/4 łyżeczki soli.

350g kurek
1 cebula
5 łyżek soczewicy
1 jajko
1 łyżka siemienia lnianego
oliwa
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Połączyć ze sobą wszystkie składniki na ciasto i wyrabiać przez około 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz. Soczewicę ugotować. Kurki dokładnie umyć, większe grzyby pokroić na mniejsze kawałki, małe zostawić w całości. Grzyby osuszyć i podsmażyć z drobno posiekaną cebulką przez około 10 minut. Dodać soczewicę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, dodać jajko i ponownie wymieszać. Formę na tartę wysmarować oliwą. Dno i boki wyłożyć cienko rozwałkowanym ciastem, wypełnić farszem i przykryć pozostałą częścią cienko rozwałkowanego ciasta. Wierzch posmarować białkiem i posypać siemieniem lnianym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 20 minut.





1 komentarz:

  1. wygląda rewelacyjnie, świetny pomysł , na pewno smaczne bardzo:)

    OdpowiedzUsuń