środa, 27 listopada 2013

GRUSZKI NA CIEPŁO W SOSIE KAWOWYM





Składniki:

3 gruszki
80g cukru
1 laska cynamonu

na sos: 50g cukru trzcinowego, 125ml śmietany kremówki, łyżka masła, 1/2 małej filiżanki kawy

Wykonanie:

W garnku podgrzać 1/2 litra wody z cukrem i cynamonem. Doprowadzić do wrzenia i włożyć obrane gruszki. Gotować przez około 15 minut, przewracając gruszki od czasu do czasu. W tym samym czasie w niewielkim rondelku umieścić wszystkie składniki sosu kawowego. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 5 minut mieszając od czasu do czasu, aż do uzyskania syropu. Ciepłe gruszki polać ciepłym syropem. Można podawać z gałką lodów.




Przepis pochodzi z książki Billa Grangera pt. "Nakarm mnie" z moimi zmianami.

6 komentarzy:

  1. Cudo *.* Chyba zaraz zjem ekran :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, świetne do kawy:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta gruszka zawróciła mi w głowie, jest piękna

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniała gruszka! nie jadłam takiej nigdy :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ta gruszka apetycznie wygląda...rewelacja...:) Co do przepisu to ja zawsze miałam problem z zakupem laski cynamonu, ale trafiłam na przyprawy NPS-MIX i tam znajdują wszystkie trudno dostępne przyprawy. Można je zakupić www.najlepszeprzyprawyswiata.pl

    OdpowiedzUsuń