czwartek, 5 grudnia 2013

PIERNIK WYBORNY




Składniki:

250g mąki pszennej
200g miodu
100g cukru (dałam 50g)
2 jajka
125ml śmietany 18%
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
100g bakalii (użyłam orzechów włoskich i moreli)

Wykonanie:

Cukier rozpuścić z miodem w dużym garnku, cały czas mieszając. Po przestudzeniu dodać jajka cały czas mieszając. Dodać śmietanę i dalej mieszać. Sodę, przyprawę do piernika, kakao, szczyptę soli i bakalie dodać do mąki. Wsypywać powoli do masy cały czas mieszając. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 45 minut.




Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia" nr 12, 2013.

3 komentarze:

  1. pycha:) ja robię swój w przyszłym tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały! widziałam go w KUCHNI ale jakoś ominęłam, skusze sie chyba jednak :)

    OdpowiedzUsuń