wtorek, 14 stycznia 2014
BANANA SPLIT
Składniki:
4 banany
40g masła (najlepiej klarowanego)
25g cukru pudru
na sos: 400ml mleczka kokosowego, 200g gorzkiej czekolady, 60g cukru trzcinowego(pominęłam)
dodatkowo: lody śmietankowe i wiórki kokosa
Wykonanie:
Na blasze do pieczenia ułożyć banany przecięte na połówki(wzdłuż), a na nich kawałki masła i całość posypać cukrem pudrem. Piec (z funkcją grilla, aż skarmelizują. Ja zrobiłam to samo na patelni grillowej. W rondelku podgrzać mleczko kokosowe z cukrem. Kiedy zacznie się gotować i cukier się rozpuści zdjąć z palnika i wsypać czekoladę. Mieszać, aż się rozpuści. Banany podawać polane ciepłym sosem z kulką lodów śmietankowych i wiórkami z kokosa.
Przepis pochodzi z książki Billa Grangera pt. "Najlepsze dania Billa".
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
To coś dla mnie ! Jest i banan i czekolada - boskie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałości!
OdpowiedzUsuń(P.S. radzę usunąć konieczność wpisywania tekstów z obrazków przy pisaniu komentarza - zniechęca do pozostawienia kilku miłych słów;) )
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie <3
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńmniam,mniam,mnim...
OdpowiedzUsuńbosko wyglądają
OdpowiedzUsuńbosko wyglądają
OdpowiedzUsuńbosko wyglądają
OdpowiedzUsuńbosko wyglądają
OdpowiedzUsuńbosko wyglądają
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń