wtorek, 14 stycznia 2014

BANANA SPLIT




Składniki:

4 banany
40g masła (najlepiej klarowanego)
25g cukru pudru

na sos: 400ml mleczka kokosowego, 200g gorzkiej czekolady, 60g cukru trzcinowego(pominęłam)

dodatkowo: lody śmietankowe i wiórki kokosa


Wykonanie:

Na blasze do pieczenia ułożyć banany przecięte na połówki(wzdłuż), a na nich kawałki masła i całość posypać cukrem pudrem. Piec (z funkcją grilla, aż skarmelizują. Ja zrobiłam to samo na patelni grillowej. W rondelku podgrzać mleczko kokosowe z cukrem. Kiedy zacznie się gotować i cukier się rozpuści zdjąć z palnika i wsypać czekoladę. Mieszać, aż się rozpuści. Banany podawać polane ciepłym sosem z kulką lodów śmietankowych i wiórkami z kokosa.




Przepis pochodzi z książki Billa Grangera pt. "Najlepsze dania Billa".


12 komentarzy:

  1. To coś dla mnie ! Jest i banan i czekolada - boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. (P.S. radzę usunąć konieczność wpisywania tekstów z obrazków przy pisaniu komentarza - zniechęca do pozostawienia kilku miłych słów;) )

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń