czwartek, 20 lutego 2014

CHLEB Z SEREM I SZCZYPIORKIEM





Składniki:

425g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
150g startego sera cheddar
1/2 pęczka szczypiorku drobno posiekanego
1 łyżeczka musztardy
200ml wody
odrobina pieprzu


Wykonanie:

W misie umieścić wszystkie składniki oprócz wody i dobrze wymieszać. Dodać tyle wody, aby uformować miękkie i lepkie ciasto - zazwyczaj wystarcza 200ml, ale może być trochę więcej. Z wyrobionego ciasta uformować bochenek i ułożyć na blasze do pieczenia lub włożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 35-35 minut albo do czasu, aż chleb będzie złocisty i będzie pięknie pachniał. @Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.



Źródło przepisu - Lorraine Pascale "Home cooking made easy" z moimi zmianami.


4 komentarze:

  1. Takie domowe pieczywo jest najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno jest przepyszny! Dodatek sera żółtego i szczypiorku doskonale pasuje do takiego chlebka ;) Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń