poniedziałek, 17 lutego 2014

JARMUŻ W CIEŚCIE PIWNYM





Skład:

280ml jasnego piwa
125g mąki
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu (dałam trochę mniej)
12 liści jarmużu
cytryna
olej do głębokiego smażenia

Wykonanie:

Liście jarmużu dokładnie umyć i osuszyć, a następnie porwać na mniejsze kawałki. Piwo zmiksować z mąką, solą i pieprzem. Uzyskane ciasto odstawić na około 40 minut do napęcznienia. Po tym czasie kawałki jarmużu zanurzać w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu. Najlepiej użyć frytownicy, ale może być też zwykły garnek napełniony olejem. Smażyć po około pół minuty z każdej strony. Wykładać na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Bezpośrednio przed podaniem skropić cytryną.





Źródło przepisu - magazyn KUCHNIA, 2-2014



1 komentarz: