czwartek, 6 lutego 2014

PIECZONE PAPRYKI Z MIĘSEM





Składniki:

4 czerwone papryki
250g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
125g sera feta
1 łyżeczka suszonego oregano
3 ząbki czosnku
100g ugotowanego ryżu basmati
1 cebula
natka pietruszki


Wykonanie:

Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekać. Wkruszyć ser feta, dodać orageno i całość wymieszać rękami z mielonym mięsem i ugotowanym ryżem. Doprawić solą i pieprzem. Papryki umyć, odciąć górne części i oczyścić z gniazd nasiennych. Każdą paprykę napełnić farszem, a następnie przykryć górną częścią i umieścić na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Przed pieczeniem skropić oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 50 minut.




Przepis Karola Okrasy z moimi zmianami.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam faszerowaną paprykę! Dawno już nie robiłam, więc zdało by się powtórzyć :)

    OdpowiedzUsuń