czwartek, 6 marca 2014
CIASTO JOGURTOWE Z JEŻYNAMI
Składniki:
500g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
600g jogurtu greckiego
160ml oleju słonecznikowego
1 szklanka cukru
1 jajko
sok i skórka z jednej cytryny
300g mrożonych jeżyn
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i sodę przesiać do dużej misy. W innej misce wymieszać trzepaczką olej, cukier, jajko oraz soki i skórkę z cytryny. Dodać jogurt i wymieszać. Następnie wsypać mąkę z sodą i ponownie wymieszać. Ciasto może wyglądać na lekko zwarzone. Kwadratową (lub inną) blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto, a na wierzch wyłożyć owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 160C przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Źródło przepisu - książka D. Świątkowskiej pt. "Moje wypieki i desery".
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
świeże jeżynki z krzaka, narobiłaś mi smaków:P ciasto wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, jerzyny teraz to rerytas. Apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdeczie do mnie.
mniam!!! cudne ciacho! porywam kawałek :)
OdpowiedzUsuń