czwartek, 6 marca 2014

CIASTO JOGURTOWE Z JEŻYNAMI





Składniki:

500g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
600g jogurtu greckiego
160ml oleju słonecznikowego
1 szklanka cukru
1 jajko
sok i skórka z jednej cytryny
300g mrożonych jeżyn

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i sodę przesiać do dużej misy. W innej misce wymieszać trzepaczką olej, cukier, jajko oraz soki i skórkę z cytryny. Dodać jogurt i wymieszać. Następnie wsypać mąkę z sodą i ponownie wymieszać. Ciasto może wyglądać na lekko zwarzone. Kwadratową (lub inną) blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto, a na wierzch wyłożyć owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 160C przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.





Źródło przepisu - książka D. Świątkowskiej pt. "Moje wypieki i desery".

3 komentarze:

  1. świeże jeżynki z krzaka, narobiłaś mi smaków:P ciasto wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto, jerzyny teraz to rerytas. Apetycznie wygląda.
    Pozdrawiam i zapraszam serdeczie do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam!!! cudne ciacho! porywam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń