poniedziałek, 31 marca 2014

PENNE PO BURGUNDZKU Z BOCZNIAKAMI





Składniki:

250g makaronu penne Omnomnom*
500g wołowiny gulaszowej
3 łyżki mąki
2 cebule szalotki
1 duża marchewka
300g boczniaków
1/2 butelki burgunda lub innego półwytrawnego wina czerwonego
200ml bulionu wołowego
1 łyżka masła
olej
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Wołowinę pokroić na średniej wielkości kostkę i obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozpuścić masło z odrobiną oleju i obsmażyć na nim przez kilka minut wołowinę. Wyjąć i odłożyć. Następnie na patelnię dodać odrobinę oleju i smażyć posiekaną szalotkę i pokrojone boczniaki. Po kilku minutach włożyć z powrotem wołowinę, dołożyć marchewkę pokrojoną w dość grube talarki, wlać bulion i wino. Przykryć i gotować, aż wołowina będzie miękka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem ugotowanym al dente.




* Przepis bierze udział w konkursie na Durszlaku - Fusion w kolorach z makaronami Omnomnom.

Fusion  w kolorach #omnomnom

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz