środa, 2 kwietnia 2014

TARTE TATIN Z BURAKAMI





Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
5 niewielkich buraków
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki octu balsamicznego
2 łyżeczki cukru brązowego
sól i pieprz do smaku

ser feta i natka pietruszki


Wykonanie:

Buraki obrać i ugotować al dente. Wystudzić i każdy przekroić na pół. Na patelni roztopić masło, dodać oliwę i czosnek. Kiedy czosnek zacznie uwalniać swój aromat dodać ocet balsamiczny oraz cukier. Dobrze wymieszać i włożyć połówki buraków wypukłą stroną do dołu. Polać tak, aby całe buraki były w sosie z patelni. Jeżeli patelnia nie może być włożona do piekarnika, to buraki z całym sosem należy przełożyć do odpowiedniej okrągłej formy. Z ciasta francuskiego wyciąć koło o średnicy nieco większej niż forma do pieczenia i przykryć nim buraki podwijając boki w dół. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 20 minut. Po wyjęciu ostrożnie przełożyć na talerz do góry dnem. Przed podaniem posypać dowolną ilością fety i pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz