piątek, 11 kwietnia 2014

CURRY WARZYWNE





Składniki:

1 duży batat
200g młodego szpinaku
1 puszka cieciorki
1 czerwona cebula
1/2 puszki mleka kokosowego
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka curry w proszku
po 1/2 łyżeczki nasion kolendry, kuminu i gorczycy
250ml bulionu warzywnego
2 łyżki oleju

Wykonanie:

Batata umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i włożyć posiekaną cebulę oraz wszystkie przyprawy. Chwilę smażyć, aż cebula się zeszkli, a przyprawy uwolnią swój aromat. Następnie włożyć pokrojonego batata i wlać bulion. Gotować na niedużym ogniu około 10 minut, po czym dodać szpinak i gotować dalej. Kiedy szpinak zmięknie i znacznie zmniejszy swoją objętość dodać mleko kokosowe i dobrze opłukaną cieciorkę. Wymieszać i gotować jeszcze 2 - 3 minuty. Podawać z ryżem basmati.




Przepis własny




1 komentarz: