wtorek, 15 kwietnia 2014

PASZTET WEGETARIAŃSKI





Składniki:

3/4 szklanki soczewicy (użyłam żółtej)
3/4 szklanki kaszy gryczanej
1 por
250g pieczarek
2 nieduże jajka
1 łyżeczka tymianku
olej
sól i pieprz

Wykonanie:

Soczewicę i kaszę gryczaną ugotować. Pora umyć i pokroić. Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej i włożyć pora oraz pieczarki. Smażyć, aż por i pieczarki zmiękną i zaczną brązowieć. W misie robota umieścić kaszę gryczaną, soczewicę, pora i pieczarki.Wsypać suszony tymianek oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec wbić jajka i dobrze wszystko zmiksować. Prostokątną foremkę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez około godzinę.




Przepis własny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz