środa, 7 maja 2014
CIASTO CZEKOLADOWO - KAJMAKOWE Z BANANAMI
Składniki:
100g gorzkiej czekolady
100g masła
2 jajka
100g cukru
150g masy kajmakowej
150g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duży banan
Wykonanie:
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Odłożyć do lekkiego ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać roztopioną czekoladę z masłem oraz masę kajmakową i dokładnie wymieszać składniki. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać składniki. Całość przelać do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Banana obrać, pokroić na talarki i wyłożyć na wierch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 45 minut.
Przepis własny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wygląda świetnie! bardzo smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńZ tym wyglądem to trochę przesadziłyście :) ale smaczne jest.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję.
Prezentuje się świetnie! z pewnością wypróbuję Twój przepis. Myśłę, że babnany powodują , że ciasto jest bardziej wilgotne. Świetne porady jak upiec pyszne ciasto czekoladowe znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/ i muszę przyznać, że na co dzień korzystam z tych wskazówek. Polecam wielbicielom wypieków.
OdpowiedzUsuń