środa, 7 maja 2014

CIASTO CZEKOLADOWO - KAJMAKOWE Z BANANAMI





Składniki:

100g gorzkiej czekolady
100g masła
2 jajka
100g cukru
150g masy kajmakowej
150g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duży banan

Wykonanie:

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Odłożyć do lekkiego ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać roztopioną czekoladę z masłem oraz masę kajmakową i dokładnie wymieszać składniki. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać składniki. Całość przelać do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Banana obrać, pokroić na talarki i wyłożyć na wierch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 45 minut.




Przepis własny

4 komentarze:

  1. wygląda świetnie! bardzo smaczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tym wyglądem to trochę przesadziłyście :) ale smaczne jest.
    Pozdrawiam i dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się świetnie! z pewnością wypróbuję Twój przepis. Myśłę, że babnany powodują , że ciasto jest bardziej wilgotne. Świetne porady jak upiec pyszne ciasto czekoladowe znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/ i muszę przyznać, że na co dzień korzystam z tych wskazówek. Polecam wielbicielom wypieków.

    OdpowiedzUsuń