niedziela, 11 maja 2014

PIZZA Z BIAŁYMI SZPARAGAMI




Składniki:

300g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonych drożdży
200ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy

200g sera ricotta
1 kula mozzarelli w zalewie
kilka białych szparagów
kilka czarnych oliwek
sól czosnkowa
oliwa

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z solą i drożdżami. Wlać większość wody oraz oliwę i zagniatać ciasto, w razie potrzeby dodać pozostałą wodę. Wyrobione ciasto odłożyć do wysmarowanej oliwą misy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie szparagi obrać i odciąć końcówki. Pokroić wzdłuż na cieńsze paski i posmarować oliwą. Mozzarellę pokroić na plasterki. Z gotowego ciasta uformować pizzę i rozsmarować na niej ser ricotta. Następnie rozłożyć szparagowe paski, plasterki mozarelli i oliwki. Całość posypać solą czosnkową i włożyć do nagrzanego do 220C piekarnika. Piec 15 - 20 minut.



Inspiracją był przepis znaleziony w KUCHNI NR 05/2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz