poniedziałek, 16 czerwca 2014
KARMELIZOWANA MARCHEWKA Z GREMOLATĄ
Składniki:
500g młodych marchewek
1 łyżka oliwy z oliwek
30g masła
gremolata: 1/2 ząbka czosnku, listki z 1 pęczka pietruszki, skórka starta z 1 niewoskowanej cytryny
Wykonanie:
Włączyć piekarnika i nagrzać do 180C. W naczyniu do pieczenia umieścić oliwę z oliwek i masło. Włożyć naczynie do piekarnika. Wyjąć, kiedy mało się rozpuści. Włożyć do naczynia marchewki, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać palcami, aby pokryły się oliwą z masłem. Naczynie przykryć folią spożywczą i piec w piekarniku przez około 30 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze przez 20 minut. W celu przygotowania gremolaty należy wymieszać drobno posiekane listki pietruszki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką z cytryny. Upieczone marchewki posypać gremolatą.
Źródło przepisu - książka H. Fearnley - Whittingstalla pt. "River Cottage veg everyday".
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Fajny pomysł na marchewkę. Zabieram do wypróbowania.
OdpowiedzUsuń