czwartek, 19 czerwca 2014

LETNIE CIASTO Z TRUSKAWKAMI




Składniki:

1 i 1/3 szklanki mąki
100g masła
2/3 szklanki drobnego cukru
1 jajko
1/2 szklanki śmietany 18%
1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
500g truskawek

Wykonanie:

Mąkę, budyń śmietankowy i proszek do pieczenia przesiać do jednej misy i odłożyć. Masło utrzeć z cukrem na lekką i puszystą masę. Wbić jajko i dalej ucierać. Wlać ekstrakt z wanilii i ponownie zmiksować. Do masy dodawać na przemian suche składniki i śmietanę. Miksować do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Formę do pieczenia o średnicy 22 - 23cm wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ja ciastem. Na wierzchu układać umyte, odszypułkowane i przekrojone na połówki truskawki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 45 - 55 minut lub do suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć i wystudzić.



Źródło przepisu - książka D. Świątkowskiej pt. "Moje wypieki i desery".




3 komentarze:

  1. Też je ostatnio robiłam:) Polecam - jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawałek takiego ciacha, i już nic więcej do szczęścia nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń