poniedziałek, 23 czerwca 2014

GRZANKI Z SEREM BRIE I ŻURAWINĄ




Składniki:

8 kromek ulubionego chleba
250g sera brie
kilka orzechów włoskich drobno pokrojonych

sos żurawinowy: 170g suszonej żurawiny, 100ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego), 2 łyżki porto, 40g cukru trzcinowego


Wykonanie:

zaczynamy od przygotowania sosu. W tym celu należy umieścić wszystkie jego składniki w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Następnie zredukować ogień i gotować przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Po przestygnięciu zmiksować blenderem. Na każdą kromkę nałożyć po łyżce sosu, odrobinie orzechów oraz plasterku sera. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 170C, aż ser zacznie się rozpuszczać.



Źródło przepisu - książka C. Bretherton pt. "Family kitchen cookbook" z moimi zmianami.


2 komentarze: