piątek, 27 czerwca 2014

DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z JAGODAMI I TWAROŻKIEM



Składniki:

80g drobnego cukru
1 łyżeczka soli
70g miękkiego masła
1 jajko
450g mąki
2 łyżeczki drożdży instant
1 i 1/8 szklanki mleka

200g jagód
150g serka śmietankowego
2 łyżki miodu

Wykonanie:

Serek oraz miód połączyć ze sobą i odstawić. Pozostałe składniki (oprócz jagód) połączyć ze sobą w dużej misie. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Oprószyć mąką, odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm. Ciasto posmarować twarożkiem i posypać jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części. Otrzymane ślimaczki ułożyć w odległości około 1 cm od siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 20 - 30 minut.



Źródło przepisu - Moje wypieki

7 komentarzy:

  1. Cudownie wyglądają a serek śmietankowy to homogenizowany?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Jagód jeszcze nie jadłam w tym roku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie zjadłabym taką bułeczkę. Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam ... takie domowe pyszności z jagodami :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniale wyglądają! muszę je upiec :)

    OdpowiedzUsuń