piątek, 27 czerwca 2014
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z JAGODAMI I TWAROŻKIEM
Składniki:
80g drobnego cukru
1 łyżeczka soli
70g miękkiego masła
1 jajko
450g mąki
2 łyżeczki drożdży instant
1 i 1/8 szklanki mleka
200g jagód
150g serka śmietankowego
2 łyżki miodu
Wykonanie:
Serek oraz miód połączyć ze sobą i odstawić. Pozostałe składniki (oprócz jagód) połączyć ze sobą w dużej misie. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Oprószyć mąką, odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm. Ciasto posmarować twarożkiem i posypać jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części. Otrzymane ślimaczki ułożyć w odległości około 1 cm od siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 20 - 30 minut.
Źródło przepisu - Moje wypieki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Cudownie wyglądają a serek śmietankowy to homogenizowany?
OdpowiedzUsuńUżyłam sernikowego
UsuńMniam! Jagód jeszcze nie jadłam w tym roku.
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym taką bułeczkę. Mniam! :)
OdpowiedzUsuńMniam ... takie domowe pyszności z jagodami :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
wyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńwspaniale wyglądają! muszę je upiec :)
OdpowiedzUsuń