czwartek, 7 sierpnia 2014

HISZPAŃSKI GULASZ




Składniki:

250g kiełbasy chorizo pokrojonej na talarki
1 cebula pokrojona
1 czerwona papryka pokrojona w paski
1 puszka cieciorki
2 duże pomidory obrane i pokrojone na kawałki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka wędzonej hiszpańskiej papryki
oliwa z oliwek

Wykonanie:

W dużym rondlu rozgrzać odrobinkę oliwy i podsmażać na niej kiełbasę chorizo, aż puści soki. Kiełbasę przełożyć na talerz i odstawić. W tym samym rondlu podsmażać cebulę z papryką (ewentualnie dodać jeszcze trochę oliwy)przez około 5 minut. Następnie dodać wędzoną paprykę w proszku, wymieszać i smażyć jeszcze około 1 minutę. Po tym czasie wrzucić pokrojone pomidory, 1/2 szklanki wody i koncentrat pomidorowy. Przykryć i dusić, aż warzywa będą miękkie, a płyny się zredukują. Na parę minut przed końcem włożyć z powrotem chorizo i dobrze opłukaną na sicie cieciorkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz