poniedziałek, 11 sierpnia 2014
BISZKOPT Z JAGODAMI
Składniki:
4 jajka
250g cukru
250g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
2 łyżki wody
1 łyżka octu
200g jagód (w oryginalnym przepisie są 4 jabłka)
Wykonanie:
Jajka ubijać z cukrem przez około 3 minuty. Następnie dodawać pozostałe składniki zaczynając od płynnych, a kończąc na mące z proszkiem do pieczenia. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 26cm(tortownicę) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Na wierzch wysypać jagody. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190C i piec przez około 40 minut, albo do suchego patyczka. Po wystudzeniu delikatnie posypać cukrem pudrem.
Źródło przepisu - książka Elizy Mórawskiej "O jabłkach"
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam ciasta z jagodami - ja na moim blogu podaję przepis na ciasto z jagodami na kruchym spodzie z budyniem. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńProste i pyszne ciasto-takie właśnie najbardziej lubię!
OdpowiedzUsuńboskie ciasto! zakup książki niestety nadal tylko planuję :/
OdpowiedzUsuńJa dostałam swoją na imieniny, jest pięknie wydana.
UsuńCudnie wygląda pełen jagodowych kropeczek :)
OdpowiedzUsuń