poniedziałek, 11 sierpnia 2014

BISZKOPT Z JAGODAMI




Składniki:

4 jajka
250g cukru
250g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
2 łyżki wody
1 łyżka octu
200g jagód (w oryginalnym przepisie są 4 jabłka)

Wykonanie:

Jajka ubijać z cukrem przez około 3 minuty. Następnie dodawać pozostałe składniki zaczynając od płynnych, a kończąc na mące z proszkiem do pieczenia. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 26cm(tortownicę) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Na wierzch wysypać jagody. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190C i piec przez około 40 minut, albo do suchego patyczka. Po wystudzeniu delikatnie posypać cukrem pudrem.




Źródło przepisu - książka Elizy Mórawskiej "O jabłkach"


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta z jagodami - ja na moim blogu podaję przepis na ciasto z jagodami na kruchym spodzie z budyniem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i pyszne ciasto-takie właśnie najbardziej lubię!

    OdpowiedzUsuń
  3. boskie ciasto! zakup książki niestety nadal tylko planuję :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dostałam swoją na imieniny, jest pięknie wydana.

      Usuń
  4. Cudnie wygląda pełen jagodowych kropeczek :)

    OdpowiedzUsuń